Zandstralen van gevels, metaal, hout en beton

Populaire toepassingen

 • Het verwijderen van vuil op gevels
 • Het verwijderen van oude verflagen op ijzer of staal
 • Het verwijderen van roest op ijzer of staal

Zandstralen is een unieke en uiterst efficiënte techniek om harde materialen grondig te reinigen.

Het is een oppervlaktebehandeling die verflagen, onzuiverheden en vuil doeltreffend verwijdert met behulp van een compressor en perslucht.

Een speciale zandmengeling – ook wel grit genoemd – wordt onder hoge druk op het materiaal gestraald, waardoor het grondig wordt geschuurd.

Contacteer Ons Voor Een Vrijblijvende Prijsofferte

Wat is zandstralen

Zandstralen, ook wel bekend als schurende stralen, is een proces waarbij een straalmiddel, zoals zand of andere schurende materialen, onder hoge druk wordt gebruikt om ongewenste materialen van een oppervlak te verwijderen of om een oppervlak te vormen of reinigen. Het wordt vaak gebruikt in de bouw, auto-industrie, scheepvaart en vele andere industrieën om oppervlakken voor te bereiden op schilderen, coaten of andere afwerkingen.

Zandstralen werkt door het gebruik van een machine die perslucht of water onder hoge druk forceert door een mondstuk, waarbij het straalmiddel wordt vermengd met de perslucht of waterstraal. Dit straalmiddel wordt vervolgens tegen het oppervlak gespoten, waardoor ongewenste materialen worden verwijderd of het oppervlak wordt gereinigd. De kracht van het straalmiddel dat tegen het oppervlak slaat, is wat zorgt voor de reiniging of vormgeving van het oppervlak.

Welke materialen zijn geschikt voor zandstralen?

Gevels

Zandstralen is een effectieve methode voor het reinigen en herstellen van gevels van gebouwen, zoals baksteen, beton en natuursteen. Het kan verf, vuil, roet en andere verontreinigingen verwijderen, waardoor het uiterlijk van het gebouw wordt verbeterd en de levensduur van de gevel wordt verlengd.

Hout

Houten oppervlakken kunnen ook baat hebben bij zandstralen, zowel voor het reinigen als voor het vormgeven van het oppervlak. Zandstralen kan oude verflagen en vernis verwijderen, evenals het hout een verouderd of rustiek uiterlijk geven. Het is belangrijk om bij het zandstralen van hout de juiste druk en straalmiddel te gebruiken om schade aan het hout te voorkomen.

Metaal

Metaal is een veelvoorkomend materiaal waarvoor zandstralen wordt gebruikt. Of het nu gaat om het verwijderen van roest, het opruwen van het oppervlak voor een betere hechting van verf of coatings, of het vormgeven van het metaal, zandstralen is een effectieve en efficiënte methode om metalen oppervlakken voor te bereiden.

Beton

Betonnen oppervlakken kunnen ook worden gereinigd en gevormd met zandstralen. Het kan verf, vuil, olie en andere verontreinigingen verwijderen, evenals het betonnen oppervlak opruwen om een betere hechting van coatings of verf te garanderen.

Glas

Hoewel het misschien verrassend is, kan zandstralen ook worden gebruikt op glasoppervlakken. Met behulp van speciale technieken en fijnere straalmiddelen kan zandstralen worden gebruikt om glas te etsen of om delicate patronen en ontwerpen op glas te creëren.

De voordelen van zandstralen voor oppervlaktevoorbereiding

Zandstralen biedt veel voordelen voor oppervlaktevoorbereiding, zoals:

 • Efficiëntie: Zandstralen is een snelle en efficiënte methode voor het reinigen en vormgeven van oppervlakken, waardoor het een ideale keuze is voor zowel grote als kleine projecten.
 • Veelzijdigheid: Zandstralen kan worden gebruikt op een breed scala aan materialen, waardoor het een veelzijdige optie is voor oppervlaktevoorbereiding.
 • Milieuvriendelijk: Afhankelijk van het gebruikte straalmiddel en de techniek, kan zandstralen een milieuvriendelijkere optie zijn in vergelijking met andere reinigingsmethoden, zoals chemische reiniging.
 • Betere hechting van coatings: Zandstralen zorgt voor een betere hechting van verf, coatings en andere afwerkingen door het creëren van een ruwer oppervlak waarop de afwerking beter kan hechten.

Welke soorten zandstraaltechnieken zijn er?

Er zijn verschillende soorten zandstraaltechnieken beschikbaar, afhankelijk van het gewenste resultaat en het materiaal dat wordt gestraald. Enkele van de meest voorkomende technieken zijn:

 • Droog zandstralen: Dit is de meest traditionele vorm van zandstralen, waarbij droog zand of een ander schurend straalmiddel wordt gebruikt om het oppervlak te reinigen of vorm te geven. Droog zandstralen is ideaal voor het verwijderen van verf, roest en vuil van harde materialen zoals metaal, beton en hout.
 • Nat zandstralen: Bij nat zandstralen wordt water toegevoegd aan het straalmiddel om stofvorming te verminderen en het oppervlak beter te koelen. Dit is een uitstekende optie voor het reinigen van gevoelige oppervlakken, zoals glas of zachte steensoorten, en voor het verwijderen van graffiti of andere verontreinigingen zonder het onderliggende oppervlak te beschadigen.
 • Stofloos zandstralen: Stofloos zandstralen is een milieuvriendelijkere optie die gebruikmaakt van gerecyclede glasparels of andere milieuvriendelijke straalmiddelen in plaats van traditioneel zand. Het resultaat is een schoner en efficiënter proces met minder stof en afval.
 • Micro zandstralen: Micro zandstralen is een precisietechniek die wordt gebruikt voor zeer gedetailleerde of delicate oppervlakken, zoals elektronische componenten of kunstwerken. Het maakt gebruik van zeer fijne straalmiddelen en lagere druk om nauwkeurige resultaten te bereiken zonder het oppervlak te beschadigen.

Hoewel zandstralen een populaire doe-het-zelf-methode is voor oppervlaktevoorbereiding, is het bijna in alle gevallen beter om een professionele zandstraaldienst in te schakelen. Professionele zandstraaldiensten beschikken over de juiste apparatuur en expertise om oppervlakken op de juiste manier te reinigen en te vormen zonder ze te beschadigen. Bovendien kunnen ze ervoor zorgen dat alle veiligheidsvoorschriften worden gevolgd en dat het project op tijd en binnen het budget wordt voltooid. Kortom, Straaltech is uw ideale partner voor uw zandstraalprojecten.